Malezya Türkiye olur mu?

Malezya Türkiye olur mu?
Türkiye Malezya olur mu? diye korkulurken her şey birden tersine döndü. Malezya'da hükümet zora girdi. Şimdi orada Türkiye olma hayalleri var. Abone ol

Günlerce Türkiye Malezya olur mu? diye tartışıldı. Gidişatın o yöne olduğu söylendi. Malezya olmaktan korkuldu. Ama şimdi Malezya'da durum farklı. Malezya’da kurulması planlanan ulusal birlik hükümeti, şeriatçı parti PAS’ı böldü. Partinin muhafazakâr kanadı “hükümete girelim” derken, kendilerine “Erdoğancılar” diyen ılımlı kanat ise AKP’yi örnek alarak PAS’ın iktidar alternatifi olmasını istiyor

Dünya genelinde iktidarları sallayan ekonomik kriz Türkiye’de bir süre önce “Onlar gibi olur muyuz?” tartışmalarına yol açan Malezya’da da hükümeti salladı.

1973’ten beri ülkeyi yöneten Barisan Nasional’ın lideri Abdullah Ahmed Bedevi’nin krize karşı önlem almakta yetersiz kalması ve mecliste gerekli yasaları çıkaramaması üzerine geniş çaplı bir ulusal birlik hükümeti liposuction turkey prices kurulması fikri ortaya atıldı.

Arkasında hükümetin olduğu söylenen bir soruşturma kapsamında “fiili livata” (erkeğin erkeğe tecavüzü) ile suçlanan ana muhalefetteki Enver İbrahim bir numaralı düşmanı Bedevi ile koalisyona girmeyi reddedince gözler diğer partilere çevrildi.

Teklif, ülkede en büyük ikinci muhalefet partisi olan şeriat yanlısı Malezya İslam Partisi’ni (PAS) de karıştırdı. 13 eyalete ayrılan Malezya’da 5 eyaleti kontrol eden partinin kendilerine “Ulema” adını veren muhafazakâr kanadı bunun iktidara ortak olmak için iyi bir fırsat olduğunu savunarak PAS’ın ruhani lideri Nik Aziz Nik Mat’tan onay istedi.

AKP'Yİ ÖRNEK ALALIM

Ancak parti içindeki ılımlı kanat PAS’ın Türkiye’deki AKP’yi örnek alarak ılımlı İslam siyaseti izlemesi gerektiğini, bu nedenle “değişim” başlatılıp merkeze daha yakın olan Enver İbrahim ile ortaklık kurulmasını savundu. Kendilerine “Erdoğancılar” (Erdogans) adını veren ılımlı kanat, “Partide yeni bir anlayışın hakim olmasını sağlayarak muhalefette kalmaya devam edelim. Bir sonraki seçim döneminde Enver İbrahim ile birlikte iktidar oluruz” görüşünü savundu. Bu iki kanadın çatışmasında son kararı verecek isim ise siyasi bir kimliği olmamasına rağmen partinin liderliğini yürüten ve dudağından çıkan her söz parti kararı olan Nik Aziz Nik Mat’tı. 79 yaşındaki lider, dün ulusal birlik hükümetine girmeye niyetleri olmadığını belirten Erdoğancılar’a göz kırptı. Böylece PAS’ta değişim sürecinin başlayacağı belirtiliyor.

KOL KESMEK İÇİN OY İSTEDİ

Şeriatçı muhalefet partisi Malezya İslam Partisi’nin (PAS) 79 yaşındaki lideri Nik Aziz Nik Mat, ülkede yaşayan Müslümanlara el kesme, recm gibi cezaları içeren katı şeriat hukukunun uygulanabilmesi için Müslüman olmayanlardan oy istemişti.

BASIN: HEPİMİZ ERDOĞAN OLALIM!

Muhafazakâr kesimin internetteki yayın organı Malaysian Insider, “Hepimiz Erdoğan’ız” başlıklı yazısında PAS’ın içinde muhafazakâr kanadın ılımlıları küçümsediğini fakat PAS’ın ancak AKP’nin izinden gitmesi durumunda Malezya’da iktidar olabileceğini kaydetti. Kendilerine “Erdoğanlar” diyen ılımlı İslamcıların ülkedeki diğer azınlıklarla uzlaşma yolları aradığını ve muhalefet lideri Enver İbrahim ile diyalog içine girdiklerini kaydeden Malaysian Insider, 2008 yılında partinin “Refah devleti” kampanyasının da AKP’nin ekonomik programı baz alınarak hazırlandığını yazdı. Malaysian Insider yorum yazısını, “Şimdi herkes için Erdoğan olma zamanı. İktidarın sonu artık çok yakın. Malezya halkı Erdoğan’ın Türkiye’de yaşattığına benzer bir değişimi hak ediyor. Erdoğancılar PAS içinde hakim olursa Malezya özlediği iktidara kavuşabilir” diye bitirdi.

1951’de kurulan Malezya İslam Partisi, son seçimlerde oy patlaması yaparak hakimiyetindeki eyalet sayısını 2’den 5’e yükseltti.



Kategori : DÜNYA