Kredi kartı borçlularına müjde

  • Ana Sayfa
  • Kredi kartı borçlularına müjde
Kredi kartı borçlularına müjde
Bankalara borcu olan kredi kartı sahiplerine kolaylık geliyor. Bankalar borçlular için formül üzerinde anlaştı.Abone ol

Buna göre bankalar, kredi kartı borçlarını tüketici kredisine dönüştürecek. Kart borcu, yüzde 5 yerine yüzde 1,5 faizle 36 ayda ödenecek. Uygulama kamu bankalarından başlayacak...

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in bankaları ve milyonlarca vatandaşı bekleyen en büyük risk olarak ifade ettiği kredi kartlarında patlamayı önleyecek formülü bankalar buldu. Bankacılar, teknik düzeyde gerçekleştirdikleri bir dizi toplantıda, kredi kartlarında yaşanan tehlikeli tırmanışı durdurmak için bir formül üzerinde anlaştı. İşte milyonlarca vatandaşın icraya düşmesini önleyecek formül:

ASGARİ ÖDEME BİTİYOR

Ba 2024 mekke nkalar, temerrüde düşme riski hızla artan kredi kartı müşterilerinin birikmiş kart borçlarını dondurup, bu borcu tüketici kredisine dönüştürecek. Tüketici kredisine dönüşmüş borcun vadesi 36, aylık faizi ise yüzde 1,5 civarında olacak. Birikmiş borcun yüzde 20’si olan aylık asgari ödeme tutarını ödeme şartı da otomatik olarak ortadan kalkacak.

Örneğin 10 bin TL kredi kartı borcu olan bir vatandaş, 2 bin TL’lik zorunlu asgari ödemeden kurtulacak. Bunun yerine, yeni borcunu aylık 379 TL’lik mini ödemelerle 36 ayda kapatacak. Vatandaşın 3 yılın sonunda yapacağı toplam ödeme ise sadece 13 bin 674 TL olacak. Yeni sistem, mevcut geliriyle birikmiş kredi kartı borcunu kapatma ihtimali giderek düşen, kart borcunun ancak asgari ödeme tutarını ödeyebilen riskli müşterilere uygulanacak. Bunun dışındaki müşterilerin talepleri de dikkate alınacak.

Kredi kartlarının birikmiş borçlarına uygulanan yüzde 4-5 düzeyindeki faiz de otomatik olarak sona ereceği için borçların çığ gibi büyümesi duracak

BİRKAÇ BANKAYA BORCU OLAN NE YAPACAK?

Çalışmaya ilişkin bilgi veren bir banka yöneticisi, yeni yöntemi ilk olarak bir kamu bankasının önümüzdeki günlerde uygulamaya başlayacağı müjdesini verdi. Diğer bankaların da hemen ardından borç dönüştüreceğini belirten banka yöneticisi, “Vatandaş genelde birkaç bankadan birden kart kullandığı için bankaların birlikte hareket etmesi sorunun çözümü açısından büyük önem taşıyor” dedi. Bankacı şu bilgileri verdi:

AYLIK ÖDEME KADAR AYLIK KART LİMİTİ

“Örneğin bir vatandaşın 2 bin 500 TL aylık geliri var. Birkaç bankadaki kredi kartı borcu ise 10 bin TL’ye ulaşmış. Bu vatandaş 10 bin TL’nin aylık asgari ödeme tutarı olan 2 bin TL’yi ödüyor, 500 TL ile geçinmeye çalışıyor. Ancak, kalan 8 bin TL’lik birikmiş borç aylık yüzde 4-5 faizle artmaya devam ettiği için borç bir süre sonra ödenemez hale gelecek. Yeni yöntem işte bu riski oluşmadan bitiriyor.

Bu sayede milyonlarca vatandaşımız kartzede olmaktan kurtulacak. Ayrıca, müşteri taksitleri ödediği sürece kredi kartını da yeni limitler çerçevesinde kullanmaya devam edecek. Örneğin, 500 liralık taksit ödüyorsa 500 liralık aylık kart limiti olacak.” (Erdoğan Süzer/Bugün)



Kategori : EKONOMİ