Erdal İnönü İstanbulda anıldı

  • Ana Sayfa
  • Erdal İnönü İstanbulda anıldı
Erdal İnönü İstanbulda anıldı
Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Şubat'ı, ''Erdal İnönü Günü'' olarak kabul eden İstanbul Kültür Üniversitesinde anıldı.Abone ol

Eski Başbakan yardımcılarında Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Şubat'ı, ''Erdal İnönü Günü'' olarak kabul eden İstanbul Kültür Üniversitesinde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Etkinliğe İnönü'nün ailesi, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Etkinlikte konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, İnönü'nün kadın haklarına ve gelişimine çok önem verdiğini vurgularken, 2008'de Türkiye'nin cinsiyet güç hipnozla vajinismus tedavisi lendirme endeksinde 0,29 oran ile 93 ülke arasında 90. sırada yer alabildiğini söyledi.

Kağıtçıbaşı, bir toplumun ilerlemesinde ekonomik gelişme kadar sosyal bilimin gelişmesinin de önemli olduğuna işaret ederek, az gelişmiş ülkelerdeki kadının negatif durumunun Türkiye'yi de etkilediğini, Türkiye'nin insani gelişme endeksi raporunda cinsiyete ve bölgelere dayalı büyük gelişme farklılıklarının olduğunu aktardı.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Alpar, Erdal İnönü'nün gerçekçi bir iyimser olduğunu dile getirerek, İnönü'nün herkesi bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Feza Günergun, İnönü'nün ''1923-1966 Döneminde Türkiye'nin Astronomi ve Astrofizik Dallarındaki Araştırmalara Katkısını Gösteren Bir Bibliyografya ve Bazı Gözlemler'' isimli kitabını tanıttı.

Erdal İnönü'nün öncü bir bilim tarihçisi olduğunu vurgulayan Günergun, İnönü'nün bibliyografya projesine, yakın geçmişte temel bilimlerin gelişmesine Türkiye'nin katkısı ne olduğu sorusuna cevap bulmak için başladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığında büyükelçilik görevini sürdüren Sumru Noyan, Erdal İnönü'nün UNESCO'nun Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesiyle ilgili anılarını anlattı.

İnönü'nün bütün toplantılarda söz alarak gözlemlerini ilettiğini belirten Noyan, Türkiye'nin adını UNESCO'da çok iyi şekilde duyurduğunu dile getirdi.

Nazım Hikmet'in kitaplarının UNESCO tarafından başka dillere çevrilmesinin İnönü zamanında gerçekleştiğini vurgulayan Noyan, İnönü'nün UNESCO'nun Bilim Komitesi Başkanlığına da seçildiğini hatırlattı.

İstanbul Kültür Üniversitesi, İnönü'ye onursal doktora ünvanının verildiği tarih olan 21 Şubatı ''Erdal İnönü Günü'' olarak belirlemişti.



Kategori : GÜNCEL