Yarın Mevlid kandili

Yarın Mevlid kandili
Yarın Mevlid Kandili kutlanacak. Geceyle ilgili Diyanet İşleri aşkanı Bardakoğlu, mesaj yayınladı.Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Giderek dünyeviliğe, bireysel benliklerine, çıkar ve hazza dayanan bir hayata yönelen çağımız insanlarının, Hz. Muhammed'in örnekliğine, manevi önderliğine, sevgisine, onu anlamaya ve sevmeye son derece ihtiyacı vardır'' dedi.

Bardakoğlu, Mevlid Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, yarın gece, ''yüce yaratıcının insanlığa gönderdiği en son rahmet elçisi ilahi vahyin son ve tamamlayıcı halkası Hz. Muhammed'in hicri takvimle Mevlid Kandili'nin idrak edileceğini'' hatırlattı.

Kur'an-ı Kerim'de, ''And olsun ki Resulullah'da sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için mükemmel bir örnek vardır'' denildiğini, ve Hz. Muhammed'in hayatının insanlara en güzel örnek olarak takdim edilip, onun örnek alınmasının istendiğini belirten Bardakoğlu, Hz. Muhammed'in hem ferdi, ailevi ve sosyal hayatı hem de söz ve açıklamalarıyla insanlığa kıyamete kadar kalıcı bir rehberlik ve örneklik sunduğunu vurguladı.

Kur'an'da ''Allah'ın sevgisine mazhar olmanın Hz. Peygamber'e tabi olmaktan geçtiğinin'' ve ''Hz. Peygamber'in arizona seo müminlerin içinde olduğu sürece Allah'ın kendilerine azap etmeyeceğinin'' vurgulanmasının, Hz. Peygamber'in örnekliğinin inananlar için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret eden Bardakoğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi:

''Hz. Peygamber'i sevmek ve O'nu örnek almak demek, onun insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için yaptığı çağrıyı günümüze taşıyarak, hayatımıza yansıtmak, davranışlarımızı onun örnek ahlakına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirebilmek demektir. Çünkü O'nun örnek hayat çizgisi söz ve davranışlarının temsil ettiği değerler bütünü, bizler için her zaman yaşanabilir ve uygulanabilir özelliktedir. Yüce Rabbimizin peygamberleri, meleklerden ve olağanüstü güçlere sahip ve başka alemlere ait varlıklardan değil de içimizden seçmesi, bir beşer olarak göndermesi, peygamberlerin davetinin insanlar için anlaşılabilir, yaşanabilir, yapılabilir olduğunu göstermek içindir.

Rahmet peygamberi efendimizi örnek almamız, sahip olduğumuz sorumluluğu, misyonu, insani ve ahlaki değerleri fark etmek demektir. Dindarlığımızın olgunlaşması da O'nu tanımaya, anlamaya, sevmeye bağlıdır. Dünya hayatının sonu gelmez koşuşturması, her bir yönden gelen bilgi kirlenmesi, iç dünyamızda yaşanan gel-gitler arasında bocalayan bizlerin günümüzdeki önemli sorunlarından biri, Hz. Peygamber'in örnek hayatı ile kendi hayatımız arasında sağlam bilgiye dayalı bir köprü kuramayışımız, sonuçta insanlığa rehberlik edecek, umut kapıları açacak ahlaki duyarlılığa sahip dindarlıkların üretilemeyişidir. Bu nedenle giderek dünyeviliğe, bireysel benliklerine, çıkar ve hazza dayanan bir hayata yönelen çağımız insanlarının O'nun örnekliğine, manevi önderliğine, sevgisine, O'nu anlamaya ve sevmeye son derece ihtiyacı vardır.''

Hz. Muhammed'in dürüstlüğü, emaneti korumayı, insan haklarına ve bunun önemli bir parçası olan kadın haklarına riayet etmeyi, yetim ve kimsesizlere kol kanat germeyi, ne söz ne davranışla kimseyi incitmemeyi ve iyilik yapmayı öğütlediğine ve yaşayışıyla bunlara örnek teşkil ettiğine dikkati çeken Bardakoğlu, Hz. Muhammed'in, yetimin elinden tuttuğunu, kimsesizlerin kimsesi olduğunu, hiç kimseyi incitmediğini, bütün varlığa şefkat nazarıyla bakmış, karşılaştığı onca çirkin iftiraya ve dayanılmaz ezaya rağmen kötülüğe kötülükle karşılık vermediğini belirtti.

Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Sahip olduğu ahlaki erdemlerle, Rabbimizin 'Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin' övgüsüne mazhar olan Sevgili Peygamberimiz, paylaşmayı, sevgi ve saygıyı, ötekini anlamayı ve ona yardım elini uzatmayı, müsamahayı, affı, rahmeti ve merhameti sadece tavsiye etmemiş, bunları aynı zamanda yaşadığı örnek hayatında hep uygulamış, neticede bu ve benzeri erdemler Hz. Peygamber ve Sahabe topluluğunun hayat çizgisi olmuş, böylece sevgi, güven ve huzur temeline dayalı, kendisiyle ve Yüce Yaratan'la barışık bir toplumu oluşturmanın yolları bizlere somut olarak gösterilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandili'nin bütün insanlığa rahmet, dış ve iç dünyamıza huzur getirmesini, Mevlid-i Nebi'nin toplumumuzda, O'nu yakından tanımaya, sevmeye ve O'nun sevgisi etrafında birleşmeye vesile olmasını Yüce Allah'tan temenni eder, vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve tüm İslam aleminin Mevlid Kandili'ni tebrik ederim.''

İSTANBUL, KIBRIS, SARAYBOSNA VE KERKÜK'TEN MEVLİD YAYINI

Bu arada, Mevlid Kandili dolayısıyla İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi Camii'nde mevlit okunacak. TRT 1'den saat 19.30'da canlı yayımlanacak mevlit programında, Kıbrıs, Saraybosna ve Kerkük'teki camilerle de bağlantı kurulacak.

Ayrıca, Diyarbakır Ulucami'de diyanet personelince okunacak Kürtçe mevlit, TRT 6'da banttan yayımlanacak.



Kategori : GÜNCEL