Yolu hastaneye düşecekler okumalı

  • Ana Sayfa
  • Yolu hastaneye düşecekler okumalı
Yolu hastaneye düşecekler okumalı
Bilinçli hasta olmanız için SGK size yeni taktikler veriyor: Cebinizden hiç para çıkmadan tedavinin yolları.. Abone ol

Emekli Sandığı, Bağ-Kur bir süre önce yeni oluşturulan SGK çatısı altında toplandı. SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık alanında pek çok yeni düzenleme getirdi. Şimdi hastalandığınızda sorunlarla karşılaşmamak için bu düzenlemeleri nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerekiyor.

Hastalar sordu, sistemi kuranlar anlattı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ekibiyle birlikte sizlerden gelen soruları yanıtladı. Sabah'tan Esra Tüzün, bir çok insanın doğru düzün bilmediği sağlık sistemini ve 'akıllı hasta' olma yollarını yazdı..

İşsizim gelirim yok ben ve ailem sağlık kuruluşlarından yararlanabilir miyim?
Diyelim ki sigortalı değilsiniz, hatta işsizsiniz anca tütsü k yeşilkart da alamıyorsunuz mesela bir eviniz var. Bu sıra geliriniz 250 TL'nin altındaysa ilinizdeki SGK'ya gidip aylık 25 TL yatırarak SGK'nın sağlık sigortasından yararlanabiliyorsunuz. Yalnızca siz değil bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, anneniz babanız her ay ödediğiniz bu 25 TL ile sizin sağlık sigortasından yararlanıyor. Bu SGK kapsamında getirilen en önemli yeniliklerden biri.

Sağlık hizmetlerinden yararlanmam için şartlar neler?
SSK sigortalılarının kendisine 90 gün, bakmakla yükümlü oldukları kişilere 120 gün, Bağ-Kur sigortalıları için 240 gün olan hastalık sigortasından pirim ödeme şartı yeni düzenleme ile 30 güne indirildi. 30 gün prim ödeyen sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.


Bağ-Kur'luyum ama borcum var sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Prim borcu olanlar ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Ama yapılan yeni düzenleme ile 60 günlük borç sağlık hizmetinden yararlanmayı engellemiyor.

Katılım payı ödenmesi şart mı, eskiden muayene için hiç ücret ödemiyorduk?
Sağlığın finansmanı konusunda vatandaşların cüzi de olsa bir katkıda bulunması gerekiyor. Bu devlet hastanelerinde 3 TL, özel hastanelerde 10 TL ve üniversitelerde 6 TL. Ayrı ayrı branşlara giderlerse hepsi için ayrı ayrı bu ücreti ödemeleri gerekiyor. Bu uygulama gereksiz yere doktora gitme alışkanlığının önünü kesti. Polikliniğe gelen müracaatta yüzde 40 düşme oldu. Dünyanın her yerinde hastalar katılım payı ödüyorlar. Yoksa komşusuna katılıp doktor doktor gezenler oluyordu. Acil ve ciddi sağlık tehdidinin bulunduğu durumlarda katkı payı ödenmiyor.

Özel hastanede 10 liraya profesöre muayene olunur mu? Özel hastanelerde pratisyenler bizi muayene ediyor, ben istediğim doktoru seçsem SGK belirli parasını ödese ben üzerini tamamlasam daha iyi değil mi?
Yurtdışında akademik kariyeri sadece üniversitede kullanabilirsiniz. Üniversite dışında görevlerinizde akademik kariyer kullanılmaz. Yurtdışında tabelasında sadece doktor yazar. Önünde profesör ya da doçent yoktur. Kişinin muayenesi aslında uzman doçent ya da pratisyene göre değişmez. Doktor ücretleri sabittir. Hastanın muayene sisteminde fiyat değişikliği olmaz. Ameliyat söz konusu olduğunda operasyona özel olarak bir profesörün girmesini istiyorsanız o zaman öğretim üyesi farkı ödemeniz gerekiyor. Bu farkı ise üniversitelerin kendi senatoları belirliyor.



Kategori : GÜNCEL