İflas ettiren CEOnun aldığı paraya bak!

  • Ana Sayfa
  • İflas ettiren CEOnun aldığı paraya bak!
İflas ettiren CEOnun aldığı paraya bak!
Dünyanın en büyük otomobil şirketi Genaral Motors'un başında... Şirketi iflasın eşiğine getiren CEO bakın ne kadar maaş alıyormuş. Abone ol

Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olan şimdilerde ise iflasın eşiğinde bulunan General Motors'un CEO'su geçen yıl tam 14.9 milyon dolar gelir elde etmiş... Aylık maaşı 2.9 milyon dolar... Şimdi ise hükümet destek parası verdiği taktirde sadece 1 dolar maaş alacak...

Bir zamanlar dünyanın en büyük otomotiv üreticisiyken iflasın eşiğine gelen GM, geçen yıl 30,9 milyar dolar zarar etti. Hisse senetlerinin değeri 2 doların altına indi. Halen yıkılmadıysa tek nedeni hükümetten aldığı destek...

İşte bu şirketi 30 milyar dolar zarar ettiren CEO Rick Wagoner, 8 yıldır şirketin yöneticisi... Dev rhode island seo şirketi iflasın eşiğine getiren Woganer bakın son yıllarda ne kadar para kazanmış;

ELDE ETTİĞİ GELİR

Önceki yıl 15,7 milyon dolar gelir elde eden Wagoner'in geliri, geçen yıl yüzde 5,5 gerileyerek 14,9 milyon dolar oldu. Wagoner, geçen yıl nakit olarak teşvik primi almadı, ancak 2007 yılında 1,6 milyon dolar olan maaşı geçen yıl yüzde 35 arttı. Wagoner'in geçen yılki maaşı, şirketin yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, iki yıllığına azaltılmasını kabul ettiği için 2006 yılından önceki seviyeye döndü.

DİĞER ÖZEL KIYAKLAR

Wagoner'in diğer mali gelirleri, şirketin uçağının kişisel kullanımı için 160 bin dolar, kişisel güvenlik için 270 bin dolar, şirketin araçlarının kullanımı için 11,500 dolar ile finansal ve emlak planlama için 12 bin dolar olarak sıralanıyor.

ŞİMDİ İSE MAAŞI 1 DOLAR OLACAK

Bu yıl GM'nin hükümetten kredi alması karşılığında maaşının 1 dolar olmasını kabul eden Wagoner, geçen yıl 2,1 milyon dolar maaş, 11,9 milyon dolar menkul kıymet ve 836 bin dolar diğer mali gelir elde etti.

KREDİ İSTEMEYE ÖZEL UÇAKLA GİTTİ

Geçen yıl Wagoner ile Chrysler ve Ford'un üst yöneticilerinin, hükümetten kredi almak için Washington'a özel uçaklarıyla gitmeleri, Kongre'de büyük tepkiye yol açmıştı. GM, 31 Aralık'ta hükümetle kredi anlaşmasını imzaladığında şirketin özel uçağını elden çıkarmayı kabul etmişti.

ŞİMDİ FİRST CLASS UÇUYORLAR

Şimdi Wagoner, şirketin baş işletme görevlisi Fritz Henderson ve şirketin baş mali işler görevlisi Ray Young, ticari havayollarında ''first-class'' uçuyor. Diğer üst düzey yetkililer de uluslararası seyahatlerde ''business class'' ve iç hatlarda ise ekonomi sınıfı uçuyorlar.

24 DOLARLIK HİSSELER OLDU 2 DOLAR

Önceki yıl sonunda 24,89 dolar olan ve 2008 yılında yüzde 87 değer kaybeden GM hisseleri, dün New York Borsası'nda 34 sent (yüzde 15,5) azalarak 1,86 dolara indi. Son üç yılda 82 milyar dolardan fazla zarar eden GM, ABD hükümetinden 13,4 milyar dolar kredi aldı ancak, bu kredi miktarını 30 milyar dolara çıkarmaya çalışıyor.

Yeniden yapılanma programı kapsamında yıl sonuna kadar 4 bini Kanada'da olmak üzere dünya çapında 47 bin işçiyi işten çıkarmayı planlayan GM, ABD'de 5 fabrikayı daha kapatacak.



Kategori : GÜNCEL