YÖK tıp fakültülerini ayaklandırdı

  • Ana Sayfa
  • YÖK tıp fakültülerini ayaklandırdı
YÖK tıp fakültülerini ayaklandırdı
YÖK'ün, öğretim üyelerinin, diğer üniversitelere geçici görevlendirme ile gönderilmesi yönündeki kararı protesto edildi.Abone ol

YÖK'ün, 23 üniversitenin tıp fakültelerinden öğretim üyelerinin, diğer üniversitelere geçici görevlendirme ile gönderilmesi yönündeki kararını tabip odaları ve bazı üniversitelerin tıp fakülteleri protesto etti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner düzenlediği basın toplantısında, bu tür uygulamalarda gönüllülük esasına göre atama yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Tıp fakültelerindeki öğretim üyeleri, hekimler beyaz eşya, buzdolabı değildir ki tam da seçim öncesinde göçe mecbur edilsinler. Bu şekilde taşıma suyla tıp fakültesi açılıp nitelikli hekim ve uzman yetiştirilemez. Bundan yarar sağlanamaz. Zorla değil, gönüllülük esas alınmalıdır. Özendirici uygulamalar geliştirilmelidir. Görevlendirme süreleri tıp fakülteleri tarafından paylaşılarak belirlenebilmelidir.''

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, bugüne kadar her kademedeki hekimin mecburi hizmet yerine mikro beton fiyat gittiğini anlatarak, ''Hekimler, kamu yararı varsa görevden kaçmazlar'' dedi.

DEÜ'de kadro yetersizliği olduğunu anlatan Prof. Dr. Abacıoğlu şöyle dedi:

''Biz ne olacağız? Kars'a 94 öğretim üyesi talep ediliyor. Dışardan atamalarla bir üniversite kurulabilir mi? Orada sağlıklı eğitim yapılabilir mi? Bu denli büyük bir uygulamanın kamuoyuyla, üniversitelerle paylaşılması gerekir. Eğer kısa vadede destek vermemiz gerekecekse gönüllülük esas alınmalı.''

EGE ÜNİVERSİTESİ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor, 23 tıp fakültesinden toplam 263 öğretim üyesinin, yeni açılmış 13 tıp fakültesine gönderilmesi yönündeki kararının kendilerine danışılmadan alınmasına tepki gösterdi.

Prof. Dr. Bor, ''Bıraksınlar biz kendimiz kardeş fakülte seçelim. Karara itiraz ettik ve haklı gerekçelerimizi sıraladık. Tepeden inme kararlarla mutsuz insanların oraya gönderilmesi eğitime yarar sağlamaz'' diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Zeki Gül de gelişmekte olan üniversitelerde öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve buralarda görev yapmanın özendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ANTALYA

Antalya Tabip Odası da kararı eleştirerek, bu durumun öğretim görevlilerinin iradeleri dışında sürgüne gönderilmeleri anlamına geldiğini iddia ederek şu görüşlere yer verildi:

''Türkiye çapında 252 öğretim üyesinin rotasyona tabii tutulacaktır. Ancak edinilen bilgilere göre bu sayının bine çıkarılacağı duyumu alınmıştır. Bu durum kalkınmakta öncelikli yörelere kendi iradeleri dışında sürgüne gönderilmedir. Bu madde ile görevlendirilen birçok öğretim üyesi idari mahkemelerden yürütmenin durdurulması kararlarıyla geri dönmüşlerken hala bir baskı aracı olarak konulan bu maddenin kullanıma açılmış olması yaklaşan seçimler de düşünüldüğünde (beyaz eşya dağıtımını) anımsatmaktadır. Atamaların yapılacağı fakültelerin özel olarak bir istekte bulunmadıkları, YÖK'ün geçmiş talepler üzerinden görevlendirmeleri yaptığı gerçeği bu kanımızı güçlendirmektedir.''

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın hekim ve uzman hekim sayısını arttırma adına plansız kadrosuz ve alt yapısız Tıp Fakültesi ve Eğitim Hastanesi açma politikasının sona ermesi gerektiği ifade edildi.

PAÜ TIP FAKÜLTESİ

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zencir, bunun ''sürgün niteliğinde bir uygulama olduğunu'' ileri sürdü.
Aynı zamanda Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi olan Doç. Dr. Zencir, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde (DGC) düzenlediği basın toplantısında, PAÜ Tıp Fakültesinden 2 öğretim üyesinin Kars ve Elazığ'a geçici görevle tayin edildiğini söyledi.

Doç. Dr. Zencir, ''Öğretim üyeleri, en iyimser tahminle Temmuz 2010'a, en kötümser tahminle 2011'e kadar görevlendirme yapılan illere gidecekler. Bu, gönülsüz, uzun süreli, özendirme olmayan, özlük hakları göz ardı edilmiş tek taraflı bir karardır'' dedi.

Zencir, bu uygulamanın peş peşe gelecek dalgaların birincisi olduğunu öne sürerek, 1000 ile bin 800 öğretim üyesinin yollara düşeceğini, yeni dalga uygulamalarda tıp fakültelerin dışındaki fakülteleri de kapsayacağını kaydetti.

Toplantıya, Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağıran ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Ender Düzcan da katılarak destek verdi.



Kategori : GÜNCEL