Doğuda farklı bir gümrük kapısı olacak

  • Ana Sayfa
  • Doğuda farklı bir gümrük kapısı olacak
Doğuda farklı bir gümrük kapısı olacak
Modernize edilen Sarp sınır kapısı törenle hizmete açıldı. Başbakan Erdoğan törende konuşma yaptı,Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, modernize edilen Sarp Sınır Kapısı'nın açılışının Türkiye ve Gürcistan için büyük anlam ifade ettiğini belirterek, ''Bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapabilmelidir'' dedi.

Erdoğan, modernize edilen Sarp Gümrük Kapısı Tesisleri açılış töreninde yaptığı konuşmaya, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Gürcü yetkililere teşekkür ederek başladı.

Her iki ülkenin vatandaşları ve iki ülke için büyük bir anlam ifade eden böyle bir törende bir arada olmanın kendisini duygulandırdığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

''Halklarımızı 70 yıl birbirinden ayıran sınır, Gürcistan'ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra insanlarımızın kucaklaştığı bir hasret ve dostluk köprüsüne kavuştu. Artık bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapabilmelidir. Bürokrati mikro beton uygulama k engelleri de bütün bürokratlarımız karşılıklı olarak süratle gidermeli ve bu sıkıntıları da aşmalıyız.

Beş yıl kadar önce değerli dostumla Batum'u ve buraları gezdiğimizde bunları konuşmuştuk. Şimdi Türkiye tarafının bugün açılışını yapıyoruz. Az önce Sayın Cumhurbaşkanı ile bunu konuştuğumda 'Hemen öğleden sonra başlayabiliriz, bizim tarafa da' dediler. TOBB, bu işe hazırsa ki 'ben hazırım' dedi, hazırsa öğleden sonra hemen anlaşma yapılıp bu işe süratle başlanabilir. Dolayısıyla burada kurulacak bir müşterek sistemle de bu adımlar atılır ve bir an önce artık bu sanal kapı, bizler için doğal hale gelmiş olur.''

Başbakan Erdoğan, o tarihten bu yana iki ülke arasındaki dostluk bağlarının her geçen gün arttığını vurgulayarak, dış ticarette gelinen noktanın gayet iyi bir yerde olduğunu ifade etti. Gürcistan'ın en sıkıntılı anında Türkiye'nin devamlı yanında olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bundan sonra da Gürcistan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Şunu çok açık ve net ifade etmek istiyorum, bizler aslında akrabalık bağlarıyla da birbirine bağlı iki ülke konumundayız. Bu bağlar, tabii ki aramızdaki her türlü ilişkiyi artırıyor. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel anlamda artırıyor. Bunların bundan sonraki süreçte de artacağını görüyorum, inanıyorum. Daha kısa bir süre önce, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanım Kürşad Tüzmen Bey geniş bir ticari ekiple Gürcistan'daydı. Buralarda çeşitli görüşmeler yapıldı, anlaşmalar imzalandı ve Bakanlar Kurulu toplantımızda da bize gerekli bilgileri verdiler. Tabii tırmanan bu süreci inşallah Türk girişimcilerin, Türk müheahhit firmalarının hele hele Batum'da şu anda yapmakta olduğu oteller, yaptığı otellerle Gürcistan turizmine katkısı çok büyük olacak. Bu, halklarımızın kaynaşmasına da ayrı bir vesile teşkil edecektir.

Aramızda çok önemli bağlar var. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, hepsinden öte biliyorsunuz İpek Demiryolu olayı ta Pekin'den alın, Londra'ya kadar bir bağlantıdır. Marmaray'la boğazın geçişi de şu anda bitmek üzere. 2013'te bu da bitecek. Bütün bu bağlantılar yapıldığında artık Avrupa-Asya farklı bir şekilde bu bağlantıyı sağlayacak. Herkes bunun huzurunu duyacak. Bütün bu anlayışla bizler burada toplandık, bir araya geldik. İstedik ki bu mutluluğu hep birlikte yaşayalım. Artvinli, Rizeli, Trabzonlu, Batumlu, Gürcistanlı kardeşlerimizle beraber bunu yaşayalım istedik. Şu anda bunu birlikte yaşıyoruz ve birlikte de bu açılışı yapıyoruz.''

Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda TOBB'a bir yıl gibi kısa sürede tesisi tamamlamış olması nedeniyle teşekkür ederek, Sarp Gümrük Kapısı'nın taraflara hayırlı olmasını temenni etti.

Erdoğan, konuşmasının ardından Saakaşvili, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'yla tesisin açılışını yaptı. Erdoğan, kurdeleyi keserken, ''Sarp Gümrük Kapısı, Türkiye ve Gürcistan'a inanıyorum ki farklı bir gümrük kapısı olacak. Dostluğumuzun pekişmesine çok daha farklı katkıları olacak ve ticaretimizin artmasında, turizmin gelişmesinde çok daha farklı katkıları olacak. Hayırlı olsun diyorum, uğurlu olsun diyorum'' dedi.



Kategori : GÜNCEL