Darfur bahane petrol şahane

Darfur bahane petrol şahane
Zengin petrol yataklarına sahip Sudan için büyük ülkeler kapışıyor. Bu ülkede yatırım yapan Çin batılı ülkeleri suçladı.Abone ol

Çin, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir ile ilgili tutuklama kararının ''hükümsüzleştirilmesi'' çağrısında bulunarak, ''kararın Darfur'da istikrarın kurulmasına yardımcı olmayacağını'' bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang'ın, Bakanlığın internet sayfasında yer alan açıklamasında, ülkesinin Darfur ve Sudan'da barışı ger seo agency çekleştirecek her girişimi desteklediğini ifade ederek, çok sayıdaki Afrika ve Arap ülkesinin de kendileriyle aynı konumda olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Hartum yönetimi de söz konusu karardan sonra Darfur'da faaliyet gösteren 10 yardım kuruluşunun ülkeden çıkarılması yönünde karar aldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Darfur'daki durumu daha da kötüleştirebileceği gerekçesiyle Hartum'a, yardım kuruluşlarının çıkarılması kararının geri alınması çağrısında bulundu.

Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha ise, ''söz konusu 19 teşkilatın yardım kuruluşu maskesi altında siyasi faaliyetlerde bulunduğunu, bu nedenle ülkeden çıkarılmaları yönünde karar alındığını'' söyledi.

Sudan'ın BM Büyükelçisi Abdulmahmud Muhammad de, düzenlediği basın toplantısında, ''ABD, İngiltere ve Fransa'nın UCM'yi kendi çıkarları için kullandıklarını, bu ülkelerin Sudan'ı istikrarsızlaştırıp ele geçirmeyi amaçladıklarını'' savundu. Muhammed, ''hedefleri bizim servetimiz, petrolümüz, toprağımız ve sağlığımız. Buna şüphe yok'' dedi.

ABD ve Batılı şirketlerin önemli bölümü, zengin petrol yataklarına sahip Sudan'a uzun zaman giremezken, önemli yatırımlar yapan Çinli şirketler bu ülkede halen en büyük yabancı yatırımcı konumunda.

İlk kez görevi başında olan bir devlet başkanı için tutuklama kararı çıkartan UCM'nin bu kararının dünya çapında geçerli olabilmesi için BM Güvenlik Konseyine götürülmesi, Güvenlik Konseyinin de bu kararla ilgili ortak karar alması gerekiyor.



Kategori : DÜNYA