HSBC 2008 yılı karını açıkladı

  • Ana Sayfa
  • HSBC 2008 yılı karını açıkladı
HSBC 2008 yılı karını açıkladı
HSBC Bank, 2008 yılı vergi öncesi karını açıkladı. Bankanın kar oranı 9.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Abone ol

HSBC'den yapılan yazılı açıklamada, bankanın 2008 yılı şerefiye değer kaybı hariç vergi öncesi karının ise bir önceki yıla göre yüzde 18 düşerek, 19,9 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Ana sermaye oranını yüzde 8,3 ve sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 11,4 olarak açıklanan HSBC Bank'ın, yaklaşık 12,5 milyar İngiliz Sterlini sermaye arttırımı kararı aldığı seo kaydedildi.

Sermaye arttırımıyla, bankanın finansal krize karşı sağlam duruşunu koruması, organik büyümesini sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi ve potansiyel inorganik büyüme için gerekli olan altyapıyı oluşturmasının hedeflendiği ifade edildi.

Kararla birlikte HSBC Bank'ın ana sermaye oranının 150 baz puan daha artarak, yüzde 9,8'e yükselmesinin planlandığı aktarıldı.

Açıklamada, HSBC Bank'ın, Kuzey Amerika dışında tüm pazarlarda karlılığını sürdürdüğüne yer verilerek, HSBC'nin, krizin en ağır hissedildiği pazarların başında gelen Avrupa'da karını yüzde 26 arttırarak, 10,9 milyar dolara yükselttiği bildirildi.

Aralarında Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu Asya-Pasifik ve Orta Doğu pazarlarında da HSBC karlılığını yüzde 8 oranında yükselterek, 6,5 milyar dolara yükselttiği belirtildi.

HSBC Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Michael Geoghegan, bankanın kredi-mevduat oranının yüzde 84 seviyesinde bulunduğunu kaydederek, şu bilgileri aktardı:

''2008 finansal piyasalar açısından çok özel bir yıldı. Başlı başına tarihe geçecek bir dizi olaylar yaşandı ancak buna rağmen HSBC karlı bankalar arasında kalmaya devam etti. İtici gücümüz olarak tanımlayabileceğimiz kurumsal bankacılık iş kolumuz vergi öncesi karını 7,2 milyar dolara çıkararak bir rekora imza attı. Dış ticaret işlemlerimizde uluslararası gelirimizi üçte bir oranında arttırdık. Mevduat ve borçlanma oranlarımız da sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 10 oranında yükseltti.''



Kategori : EKONOMİ