Trabzon köyünde kadınlar rahat

  • Ana Sayfa
  • Trabzon köyünde kadınlar rahat
Trabzon köyünde kadınlar rahat
Karadeniz kadınları taşıdıkları yükleriyle bilinir. Fakat Trabzon'da bir köy var ki, 10 yıldır kadınların yük taşımaları yasak.Abone olTrabzon'un Of ilçesine bağlı yaklaşık 750 nüfuslu Uluağaç Köyü, Türkiye'de bir ilki başararak 1998 yılında köy ihtiyar heyetinin kararıyla kadınların yük taşımasını yasakladı.

Alınan karara göre, yasağa uymayanlar para cezasına çarptırılıyor ve köy içerisinde isimleri teşhir ediliyor.

Uluağaç Köyü Muhtarı T hipnoz tedavisi ahsin Tarakçı, eskiden kadınların sırtlarında çok yük taşımak zorunda kaldıkları için böyle bir karar alındığını söyledi. Kararın 10 yıldır başarıyla uygulandığını anlatan Tarakçı, "Eskiden köy içerisindeki yollarda çok yaygın olmadığı için kadınlarımız ve erkeklerimiz sırtlarında çok yük taşımak zorunda kalıyordu. Çay torbaları araba yolunun olduğu yerlere kadar sırtlarda taşınıyordu ve bu işi erkeklerin yanında bayanlar da yapıyordu. Kadınlarımızı korumak için 1998 yılında böyle bir karar aldık. O yıldan beri de başarıyla uygulanıyor." dedi.

Karardan sonra birçok araziye yol yaptıklarını kaydeden Tarakçı, "Herkes karara uydu ve arazi bağışladı. Herkesin evine ve bahçesine yol yapıldı. İmkan olmayan yerlere teleferik yapıldı. Bu şekilde hem kadınlarımız hem de erkeklerimiz büyük oranda sırtlarında yük taşımaktan kurtuldu." ifadelerini kullandı. Tarakçı, şu ana kadar kararı ihlal edenin olmadığını sözlerine ekledi.
Uluağaç köyünde kadınlar yine çay tarımında erkeklerle birlikte çalışmaya devam ederken, karardan sonra sırtlarında çay taşımaktan kurtulmuşlar. Karara en çok sevinenlerin başında tabii ki, köyün bayanları geliyor. Yıllarca zor arazi şartlarında başta çay olmak üzere birçok ürünü sırtlarında taşımak zorunda kaldıklarını hatırlatan bayanlar, karardan sonra yük taşımaktan kurtulduklarını ve rahat ettiklerini dile getiriyor.



Kategori : GÜNCEL