Kriz HSBC hissedarlarını vurdu

Kriz HSBC hissedarlarını vurdu
HSBCnin 2008 karı düştü. Temettü ödemesi hisse başına azaldı, sorunlu varlıklarda büyük artış var.Abone ol

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, 2008'de vergi öncesi kârının yüzde 18 düşerek, 19.9 milyar dolara gerilediğini açıkladı. HSBC 18 milyar dolarlık hisse ihracında bulunacak.

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, 2008'de vergi öncesi kârının yüzde 18 düşerek, 19 milyar 900 milyon dolara gerilediğini açıkladı. Beklenti, vergi öncesi kârın yüzde 22 düşereceği yönündeydi.

Beklentiler paralel seo inde 12.5 milyar sermaye artırımına gidecek olan banka, temettüyü kıstığını söyledi.

HSBC, 2008 için temettü ödemesini yüzde 29 azaltarak hisse başına 64 sente düşürürken, hiçbir yöneticiye nakit ikramiye ödenmeyeceğini belirtti.

Banka, sahip olduğu sorunlu varlık miktarının 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 45 artarak, yaklaşık 25 milyar dolara tırmandığını söyledi.

HSBC, Kuzey Amerika dışında tüm bölgelerde kredilerinin arttığını ve Kuzey Amerika'daki tüketici finansmanı faaliyetlerinin devam etmeyeceğini belirtti. Banka, Ocak ayı performansının güçlü olduğunu ancak 2009'a ilişkin tahmin yapmanın son derece zor olduğunu söyledi.

18 MİLYAR DOLARLIK HİSSE İHRACI
Öte yandan konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Londra merkezli finans kuruluşu HSBC'nin ABD'de takipte olan kredilerin, bilançosuna yaptığı olumsuz etkiyi hafifletmek için 18 milyar dolar kaynak sağlayacak hisse ihracında bulunacağını belirttiler.

Piyasa değeri cuma günü kapanış itibariyle Çin Sanayi ve Ticaret Bankasının (ICBC) yarısı seviyesinde olan HSBC'nin, hisse ihracı duyurusunu, bugün açıklayacağı 2008 sonuçları ile eş zamanlı olarak yapması bekleniyor.

HSBC'nin temettü ödemesini düşürmesi ve ABD'de tüketici kredisi faaliyetlerini de azaltması bekleniyor.

HSBC, ABD'deki kredi verme faaliyetlerini küçültmek için bir süredir çaba gösteriyor. Financial Times gazetesinin haberine göre ise, ABD'deki eşik altı (subprime) tüketici kredileri faaliyetlerinde ise yeni başvurular alınmayacak.



Kategori : EKONOMİ