Seçim kurulu başkanı isyan etti!

  • Ana Sayfa
  • Seçim kurulu başkanı isyan etti!
Seçim kurulu başkanı isyan etti!
Seçim Kurulu Başkanı "hiçbir seçimde bu kadar sıkıntı yaşamadım" diey isyan etti. Abone ol

Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit'te, seçimi kazanan AKP'li Nevzat Doğan dün mazbatasanı alırken, 1'inci Bölge İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Turan Ateş yaptığı konuşmayla herkesi şoke etti. Meslek yaşantısı boyunca hiçbir seçimde bu kadar sıkıntı yaşamadığını, seçimde kurum ve kuralların devre dışı bırakıldığını ileri süren Hakim Turan Ateş, oy torbalarının da kurallara uygun olarak taşınmadığını gözlemlediğini ifade etti.

29 Mart gecesi yapılan sayımda seçimi açık ara önde götürürken, ilerleyen saatlerde bir anda AKP adayı karşısında geriye düşen CHP Adayı Fikret Toker'in önce ilçe, ardından İl Seçim Kurulu'na yaptığı itirazların reddinin ardından bugün hem Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hem de İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan mazbatasını aldı. Ancak mazbata töreninde İzmit 1'inci Bölge İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ha breast augmentation turkey prices kim Turan Ateş, Nevzat Doğan'a mazbatasını vermeden önce yaptığı konuşma ile salonda bulunan herkesi şoke etti.

Hakim Turan Ateş konuşmasında, “Benim seçim kurlu başkanı olarak görevim, seçmenin iradesine etki yapmak veya seçmenin iradesini, bir partiye veya adaya yönlendirmek değildir. Bu görev ve yetki adaylara ve siyasi partilere aittir. Seçim kurulu başkanı olarak görevim, seçmenin iradesini sandıkta belirleyip, hamiline teslim etmektir. Çağdaş demokrasilerde sistem böyledir. İlk çağdan beri Akdeniz sahillerinde, Yunanistan ve Roma'da klasik ve katılımcı demokrasi uygulana gelmiştir” dedi.

'HİÇBİR SEÇİMDE BU KADAR SIKINTI YAŞAMADIM'

Hiçbir seçimde bu kadar sıkıntı yaşamadığını belirten Hakim Turan Ateş şunları söyledi: “Şahsım otuz yılı geçkin meslek yaşamımın içinde. 15 civarında seçim yönettim. Hiçbir seçimde burada yönettiğim seçim ve sonuçları yönünden sıkıntı yaşamadım. Kültür, eğitim, ekonomik ve sosyal düzeyi yüksek bir bölgede bu sıkıntılar yaşanmamalı idi. Sandık başkanı olan görevlilerinin çekingen ve korkak olduklarını gördüm. Bazı partili kurul üyelerinin ve aday yakınlarının baskı kurduklarını hissettim. Sandık mahallerinde görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin görev bilinci ve sorumluluğu içinde olmadıklarını, ayrıca seçim torbalarının seçim kuruluna ulaştırılmasında gereken duyarlılığı da gösteremediklerini gördüm. Seçim sonuçlarını belirleyen seçim torbalarının sandık kurulu başkanı ve en az iki üyesi ile birlikte getirilerek seçim kuruluna teslimi gerekirken bu kuralın kolluk kuvvetlerince, araçlarda yer bulunmadığından bahisle engellendiği muhalefetçe ileri sürülerken, en fazla sıkıntı yaratan bir durum olmuştur. Seçim dürüstlük kuralları içinde yapılır. Bu görevi de seçim kurulu ve kurul başkanının verdiği talimatları uygulayacak kamu görevlileri yapar. Bu görevin de eksiksiz yapıldığını da söyleyemem.”

'KURUM VE KURALLARI DEVRE DIŞI BIRAKILDI'

1'inci Bölge İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Turan Ateş sözlerine şöyle devam etti: Sayın başkan. Sizin bundan sonraki göreviniz size oy veren ve vermeyen herkesi Anayasa'nın eşitlik ilkesi doğrultusunda kucaklamak ve severek uzlaştırmaktır. Seçim Kurulu'nun kullandığı araçlar ve tüm malzemeler seçim yasası uyarınca idare tarafından hazır edilir. Seçim kurullarının bu konuda ödenekleri yoktur. Devletin kurumları seçim hakiminin isteği üzerine bunları yerine getirir. Yıllardır uygulama bu doğrultudadır. Görevlendirilen personel de aynı şekilde kamu, kurum ve kuruluşlarından seçilir. Demokrasi kurallar ve kurumlar rejimidir. Yönetim anayasal kurumlar ve konan kurallar denetler. Kurumları devre dışı bırakarak kuralların üzerine örtü örterek bir yerlere varamazsınız. Bir gün gelir devre dışı bıraktığınız kurumlar ve üzerine örtü kapattığınız kurallar sizin yakanıza yapışır ve hesabını sorar.”



Kategori : GÜNCEL