Çankayanın hırçın ve uysal First Ladysi

  • Ana Sayfa
  • Çankayanın hırçın ve uysal First Ladysi
Çankayanın hırçın ve uysal First Ladysi
Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger'in kitabı, çiftin 30 ay süren evliliğinde yaşananlara ışık tutuyor.Abone ol

Atatürk dönemine damgasını vuran isimler ve olaylarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Eriş Ülger, son kitabında 30 ay süren Atatürk ile Latife Hanım'ın evliliğini yazdı. Ülger, "Zaferin Gölgesinde Latife Hanım-Bilinmeyen Sırları" adlı Latife Hanım'ı İngilizce ve Fransızcayı çok iyi bilen kültürlü biri olarak tanımlıyor ve "Bazı yazarların Latife Hanım'ın 'altı-sekiz lisan biliyordu' gibi abartılı iddialarının gerçekle hiçbir ilgisi yoktur" diyerek, yeni bir tartı hotel reklam şmayı gündeme taşıyor.

'OĞLUMA UYGUN DEĞİL'
Ülger, "Çankaya'nın First lady'si" için "hırçın" ve "uysal" diyerek, çift karakterli bir portre çiziyor. Kitapta Zübeyde Hanım'ın, "Bu kız benim Paşa oğluma uygun değil" sözü dikkat çekiyor. Ülger'e göre Salih Bozok, Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e iletmesi için kendisine söylediği bu sözleri, "bu evliliğin iyi olacağı" gerekçesiyle gizliyor ve Atatürk'e tam tersini aktarıyor.

Bazı araştırmacıların Latife Hanım'la ilgili "7 deve yükü çeyizi İzmir'den Çankaya Köşkü'ne getirdi" iddialarına, matematikle yanıt veren Eriş Ülger, "Bir deve 400-500 kilo taşıyor. Bu yük nereye yerleştirildi" diye soruyor. Kitapta Latife Hanım'ın sinirlendiği günlerde, "Bu arkadaşlarından bıktım. Resmi gezi, protokol diyorsun Kemal. Ne demekmiş bunlar. Üzerinde mareşal üniforması da olsa bana hakaret edemezsin" dediği vurgulanıyor. Ülger'in Latife Hanım'ın hırçın yanlarına vurgu yaptığı bir başka örnek Sarıkamış gezisinden...

Bir akşam Latife Hanım, Atatürk'e, "Kemal, hiç mi utanmıyorsun. Bu ne rezilliktir. Şimdi de arkadaşlarının karılarına mı kur yapıyorsun" diyor.

'ÇARŞAFLA KAÇMADI'
Kitapta, Atatürk'ün bir dönem fedaisi olan Topal Osman olayı ayrıntılı olarak anlatılırken, bazı yazarlarca gündeme getirilen, Atatürk'ün, kara çarşaf giyerek Çankaya Köşkü'nden kaçtığı reddediliyor. Ülger şöyle anlatıyor: "Bunu yazanlar Latife Hanım'ın ablasını kaynak olarak gösteriyor.

Oysa Latife Hanım'ın ablası yoktur. Kardeşlerin en büyüğü Latife Hanım'dır. Olayın yaşandığı gece Latife Hanım Çankaya Köşkü'nde değil, Salih Bozok'ların evindedir. Atatürk ise, Topal Osman'la çatışmaya girmeden önce Ankara Garı'ndaki Direksiyon Binası'ndadır." (Hülya Karabağlı)



Kategori : MAGAZİN